logo_titel_blog.jpg
 

Op een avond in maart vorig jaar 2020, tijdens de eerste ‘intelligente’ lockdown van de corona crisis, maakte ik een wandeling door mijn dorp Almere Haven. Het bleek volledig uitgestorven. De wandeling en het lege dorp legde ik vast in 36 architectuurfoto’s.
Er volgde een presentatie in kleine kring, waarvoor ik een door mijzelf gesproken inleiding maakte. Recent zijn alle beelden en de voice-over samengevoegd tot een film van 6 minuten, waarin ik de serie verstilde dorpsbeelden nog voorzag van muziek. Eigenlijk zijn het meer ‘soundscapes’, door mij ingespeeld op drie gitaren. Bekijk de film en beleef het met mij mee. Ik wens u veel kijk- en luisterplezier.

De architectuurpagina op mijn portfoliowebsite is opnieuw samengesteld en geactualiseerd. Een mix van interessante projecten en bijzondere opdrachtgevers, gecombineerd met eigen projecten en observaties. Neem een kijkje op teokrijgsman.nl/architecture. NB. ‘Best viewed’ op laptop of desktop voor een optimale kijkervaring.

Met groot genoegen kan ik mededelen dat een inzending van mijn themafoto’s ‘Cityshapes’, naar de ‘15TH Anniversary Black Spider Awards’ -een wereldwijde competitie voor zwart-wit fotografie (6378 total entries)- in de prijzen is gevallen. Drie beelden behaalden een ‘nominee’, twee een ‘honorable mention’. Mijn werk werd ondergebracht in subcategorieën als ‘abstract’ ‘architecture’ ‘silhouette’ en ‘people’. Je kunt hier de gehele winnaars collection bekijken.

Workshops.

Op de tentoonstelling ‘Unpredicted II – Kunstenaars kijken naar de stad’ (zie hier de brochure) geef ik op 14 november en 13 december twee fotografieworkshops rond het thema ‘jouw schaduw in de stad’. Op 14 november zijn er nog drie plekken beschikbaar, op 13 december vier.

Zin in een middagje ongedwongen en geconcentreerd spelen met vorm, compositie, licht en schaduw in de stedelijke context van Almere (alles Coronaproof natuurlijk)? Meld je hier aan.
NB Je kunt ook met je mobiele telefoon fotograferen!

 

Groepsexpositie ‘Unpredicted II – Kunstenaars kijken naar de stad’ te zien tot en met 13 december in Casa Casla, Almere.

Mijn bijdrage betreft 11 werken rond de thema’s ‘Autoshades & Cityshapes’ en ‘Flocks’, opgenomen in mijn Fotografie Kunstuitleen.

Ik geef er ook twee workshops ‘jouw schaduw in de stad’.  

 

 

Opening

De expositie is helemaal geworden wat ik er van verwachtte. Alles hangt er mooi bij, en de opening was uitermate geslaagd. Lekker druk, heel gezellig. Maar er is meer. De directie van Hotel Arena organiseert met enige regelmaat culturele avonden en laat die beginnen met een welkomstdrankje bij de lopende expositie. Afgelopen donderdag was er zo’n avond. Ik was aanwezig en de mensen hadden veel belangstelling voor mijn werk. Erg leuk. Voor een impressie zie hier.
De expositie ‘My work is my gold’ is nog te zien tot en met 5 december.

Met groot genoegen nodig ik u hierbij uit om aanwezig te zijn op de opening van mijn expositie ‘Teo Krijgsman Photoworks, my work is my gold’ op 18 oktober a.s. in het prachtige en vernieuwde Hotel Arena, Amsterdam.

Adres: 's-Gravesandestraat 55, ingang Oosterpark.


Datum: 18 oktober a.s., aanvang 18.00 uur.

 

Al heel jong raakte ik gefascineerd door het zoekerbeeld van een camera, en wist ik dat ik fotograaf wilde worden. Aldus geschiedde. Maak je van je passie je werk, dan gaat dat alleen goed als je een invulling vindt die bij je past en recht doet aan je kwaliteiten en inzichten. Doe je dat niet, dan raak je het plezier en de passie kwijt.
Opdrachtfotografie is in eerste instantie bedoeld ter meerdere glorie van de cliënt, maar tijdens een opdracht zijn er regelmatig momenten dat er ook heel persoonlijke en bijzondere beelden voor mijzelf ontstaan.

Met genoegen kan ik U melden, dat ik uit de hierboven genoemde selectie van 15 t/m 30 september a.s. 21 architectuurfoto’s in genummerde oplage zal exposeren in Galerie Courant d’Art te Mulhouse, Frankrijk. Een en ander vindt plaats in het kader van ‘Les Journées de L’Architecture’, een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door het ‘Maison européenne de l'architecture’ uit Straatsburg. De vernissage is op vrijdag 15 september 18.00 uur. Adres: Galerie Courant d’Art /  10 Rue des Tanneurs /  68100 Mulhouse. Bent U in de buurt, kom gerust langs. U bent van harte welkom!
http://courantdart.fr/portfolio/

In het voorjaar van 2016 kreeg ik het verzoek om een aantal verdiepingen van de A’damtoren te fotograferen (de totaal vernieuwde, oorspronkelijke Shell toren aan Het IJ). Van bovenaf gezien totaal 10 etages, in opdracht van TANK, Six Senses, & Next Architects. Ik fotografeerde de interieurs, en voor ‘The Look Out’ tevens het uitkijk platform op de 22e verdieping, met een fenomenaal uitzicht over Amsterdam. Inklusief de speciaal voor die plek vervaardigde schommel ‘Over The Edge’…

Alles bij elkaar een spectaculaire klus, die pas recent gereed kwam met de fotografie op de verdieping van Gibson. We fotografeerden veel ’s avonds en ’s nachts om de sfeer tussen binnen en buiten goed in elkaar over te laten lopen. Bent U nog niet in de toren geweest, dan wil ik U uitnodigen om dat via de beelden op mijn website te doen.

Het projekt met de expositie vitrines aan het hek van het Oosterpark, ingang Linnaeusstraat, te Amsterdam, loopt al weer bijna 5 jaar. Een en ander ligt me na aan het hart, omdat het een bijzonder initiatief was uit de buurt, en het loopt nog steeds goed. Ik exposeerde er diverse malen.

Enkele jaren geleden las ik het boek ‘La Superba’ van Ilja Pfeiffer. Een fascinerend verhaal dat zich afspeelt in de stegen van de historische binnenstad van Genua: ‘Centro Storico’. Vrijwel onmiddellijk tijdens het lezen bekroop mij het verlangen om er heen te gaan en te fotograferen. Genua zelf, maar zeker ook het ‘Centro Storico’. Daar wel met een gids, had ik al snel begrepen…

Ook al weer een tijdje terug zag ik de film ‘Io sono Li’, die een grote indruk op me maakte. Het verhaal van een Chinese vrouw die te werk wordt gesteld in een bar in het stadje Chioggia, gelegen op het vasteland, aan de lagune van Venetië. Ze krijgt een bijzondere band met een oude visser, wat zowel door de Chinezen als door de vaste klanten van de bar niet erg wordt gewaardeerd.

Aanstaande 23 & 24 april vindt weer de jaarlijkse ‘kunst & atelier route’ plaats in Almere, met de mogelijkheid om ateliers van kunstenaars te bezoeken, en nader kennis te maken met werk en persoon. Ik zal daaraan deelnemen om mijn vrije werk en met name mijn Fotografie Kunst Uitleen weer eens in het zonnetje te zetten.

In de maanden juli en augustus zal ik een drietal weken –de periode van 17 juli t/m 7 augustus- fotografie lessen verzorgen in de Auvergne, volgens de Lonely Planet een van de tien mooiste plekken op aarde. Het onderkomen aldaar is ‘La Grande Maison’. Voor mijn lesprogramma, alle verdere bijzonderheden en aanmeldingen verwijs ik U graag naar de website van Artedu.

Met enige regelmaat verzorg ik architectuur fotografie workshops bij Calumet. Onlangs was er weer een in Amsterdam., en op 17 mei a.s. geef ik een architectuur fotografie workshop, specifiek gericht op interieurfotografie. Locatie is de prachtige boerderij, vergaderlocatie en tevens bed & breakfast ‘De Zonnevlinder’ te Warmenhuizen. Interesse? Bezoek de website van Calumet.

Tot mijn genoegen kan ik U melden, dat het boek over leven en werk van Egbert Reitsma, architect, onlangs bij Noordboek (Friese Pers Boekerij) is verschenen, ondanks fikse vertragingen. Zijn werk ‘ontdekte’ ik in 2006 en omdat er weinig tot geen documentatie over de persoon Reitsma en zijn werk te vinden was, besloot ik om alles wat nog in goede staat verkeerde te fotograferen.

Op verzoek van de ambassade in Rabat (Marokko) stelde ik een presentatie samen rondom het thema ‘Water Management’. Daaruit zijn tien beelden geselecteerd, die op dit moment getoond worden in de residentie van de ambassadeur. Alle prints zijn lokaal vervaardigd, inclusief de ‘finishing’ (het inlijsten).

Tijdens mijn korte verblijf in Marokko fotografeerde ik de steden Rabat en Fez. Enkele uren voor de terugreis brachten we nog een bliksembezoek aan Meknes, waar we rond de grote vijver de graanopslag voor de paarden van sultan Moulay Ismail uit 1672 bekeken. Elk van deze drie steden heeft een eigen karakter en uitstraling, waar de tegenstellingen tussen modern en oorspronkelijk, en met name rijk en arm in het oog springen.

In de vitrines van het ‘Kunsthek’, Oosterpark aan de Linnaeusstraat hangt op dit moment een expositie van 7 zwart-witfoto’s die ik rond 1977 maakte van op straat spelende kinderen.

De renovatie was in die tijd in de Dapperbuurt in volle gang, maar nog niet overal doorgedrongen. The Bronx in Amsterdam, gefotografeerd recht tegenover mijn toenmalige studio!

Sinds enige tijd wordt een deel van mijn werk vertegenwoordigd door online galerie ‘746 images’. Het is een jong, door Natascha Lukkien en Erwin Haüer gestart bedrijf met dat zijn plek nog moet vinden op de kunstmarkt. Met de passie voor fotografie zit het in elk geval goed.

Bart Rensink maakte een leuke korte video van de Kunsthek expositie.
Onder 'lees meer' kun je het filmpje bekijken.

Kunsthek

Ben je in de komende tijd in Amsterdam Oost, loop dan eens langs het Oosterpark aan de kant van de Linnaeusstraat. Daar heb ik in de vitrines van het Kunsthek een kleine tentoonstelling ingericht (te zien t/m half november) met werken uit de Uitleen.

Egbert Reitsma

Velen van U kennen mijn 'Reitsma' project. Egbert Reitsma was een Gronings architect en kunstenaar, hij leefde van 1892 tot 1976. Met name in de periode 1924-1935 heeft hij spectaculaire werken gerealiseerd in een aan de Amsterdamse School verwante, buitengewoon expressionistische stijl.

Na de zomer geef ik weer twee workshops architectuurfotografie bij Calumet. Op zaterdag 8 september bij Calumet Rotterdam en op zaterdag 27 oktober in Amsterdam.

Onlangs reisde ik af naar Rome, waar mijn vriend Pascal van Duijnhoven woont. Hij heeft een online bedrijf om toeristen in Italië aan een onderkomen te helpen, en ik fotografeer voor hem de locaties, de interieurs, de steden. Vanuit Rome reisden we per auto verder naar Praiano, een dorp onder Napels, in de buurt van Positano.

In opdracht van Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en Museum Tot Zover fotografeerde ik de prachtige tentoonstelling 'Afterlife', met niet alleen werk van internationaal bekende kunstenaars, maar ook van jonge Nederlandse kunstenaars als Sarah van Sonsbeeck, Nathalie Bruys, Melanie Bonajo en Kim Boske. ‘Afterlife’ is te zien in het park van begraafplaats De Nieuwe Ooster en in het museumgebouw, een ontwerp van Kerssen Graafland Architecten, aan de Kruislaan 126 te Amsterdam.